logo

Süssünk parázsban

logo
Süssünk parázsban

A parázsban sütögetésnek is meg van a maga szépsége és hangulata.
 
Miért ne választhatnád az ételkészítés ezen formáját egy családi, vagy baráti parti alkalmával.
 
Először is vegyük át, hogyan készíthetsz finom parázsban sült étket.
 
 
Amire ügyelned kell:

– A parazsat tartsd folyamatosan, izzó állapotban, ne engedd kialudni és lángra kapni sem.

– Figyelj rá, hogy a kis csomagokat egyformán vegye körbe minden oldalról a parázs.

– Az alufóliákat mindig szorosan zárd le, nehogy az értékes és finom lé kifolyjon és ezáltal kiszáradjon az étel.

– Ha tárcsát használsz, azt az első használat előtt mindig égesd ki, majd alufóliával, vagy szalonna szeletekkel béleld ki.

 

Íme, néhány recept :)

 

1. Parázsban sült csirke

Hozzávalók:

– 2 db filézett csirkemell

– 25 dkg gomba aprítva

– 2 evőkanál vaj

– 2 dl fehérbor

– morzsolt kakukkfű

– 2 gerezd zúzott fokhagyma

Így készítheted el!

A csirkemell kivételével keverjük össze az összes hozzávalót. A húst szeleteljük fel és tegyük bele alufóliába, amit előtte boríték formájúra hajtogattunk. Merjünk a csomagokba egyenlő arányban a pácléből és szorosan zárjuk le. A zacskók végét tekerjük fel és tegyük őket a parázsba kb. 25-30 percre.

 

2. Parázsban sült pontyszeletek

Hozzávalók:

– 80 dkg ponty szeletelve

– 10 dkg gomba

– 1 db sárgarépa

– negyed zellergumó

– olívaolaj

– frissen facsart citromlé

– só

– pirospaprika

– szardellakrém

Így készítheted el!

Az megtisztított pontyszeleteket meglocsoljuk a frissen facsart citromlével. Kicsit állni hagyjuk és megsózzuk. Bekenjük őket szardellakrémmel és megszórjuk egy csipet pirospaprikával. A zöldségeket felszeleteljük. 4 zacskót készítünk alufóliából: három téglalapot szakítunk az alufóliából, melyeket egymásra teszünk és félbehajtunk, majd az oldalát kb 2 cm vastagságban feltekerjük. Ez egy darab zacskó, vagyis még ugyanígy 3 darabot kell készítenünk. A szabadon maradt nyíláson belehelyezzük a ponty és a feldarabolt zöldségek negyedét, meglocsoljuk olívaolajjal és szorosan lezárjuk a zacskó száját is. Beletesszük a parázsba őket és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

 

3. Paradicsom töltve

Hozzávalók:

– 6 db paradicsom

– 1 db padlizsán

– 2 gerezd zúzott fokhagyma

– 10 dkg rizs (főzve)

– 10 dkg kenyérbél (vagy  pirított kenyérkocka)

– 4 evőkanál zsemlemorzsa

– petrezselyemzöldje

– só, bors ízlés szerint

Így készítheted el!

A meghámozott padlizsánt kockákra vágjuk, megsózzuk és fél órát pihentetjük. Ha letelt az idő lecsöpögtetjük és szárazra töröljük, majd olajban puhára pároljuk a fokhagymával és a petrezselyemmel, sóval és borssal fűszerezzük. A kenyérbelet kockákra vágjuk, vagy apró darabokra tépkedjük és megpirítjuk egy kevés olajon (már kész pirított kenyérkockát is vehetünk). Összekeverjük a padlizsánnal és a főtt rizzsel. Ezzel megtöltjük a paradicsomokat, rátesszük és megszórjuk zsemlemorzsával a tetejüket végül alufóliába csomagolva parázsban készre sütjük.

 

Hozzászólások lezárva.

logo
logo
Adatvédelmi nyilatkozat | Kapcsolat