Gondoltam megosztok egy tanulságos történetet, ami a hétvégén történt kis családomban :). Pünkösd vasárnap lévén összejött a család egy bográcsolós napra, ahová mi is hivatalosak voltunk. Halászlé volt a menü. Szépen az összes alapanyag – ahogyan kell – belekerült a bográcsba, ám az első kóstolásnál hamar kiderült hogy baj van… A halászlé méreg erősre sikeredett. Hogy hogyan? Hát egy bevásárlási bakinak köszönhetően, ugyanis csemege édes pirospaprika helyett csípős pirospaprika került a bográcsba, és nem kell mondanom, hogy nem kevés. Lett ám hamar felfordulás, hogy most mi tévők legyenek a szakácsok. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy volt a közelben egy bolt, ami mit sem törődve az ünneppel éppen nyitva tartott, így sikerült halászlékockával és plusz víz hozzáadásával korrigálni a helyzetet. A végeredmény egy isteni finom, pikánsan csípős halászlé lett! Nem biztos, hogy mindig ilyen szerencsés lesz az ember, szóval érdemes egy nagyobb parti alapanyagainak megvételekor résen lenned és előre tervezned, bevásárló listát készítened, illetve mielőtt a kosaradba tennéd szükséges hozzávalókat mindenképpen olvasd el mit is veszel, ne csak a csomagolás alapján ítélj :D.
Bográcsos halászlé
Hozzávalók:
– 8 szelet ponty
– 1,5 kg apró hal
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 1 magyaros halászlé kocka
– 1 db zöldpaprika
– 1 db paradicsom
– pirospaprika
-só
– ha csípősre szeretnéd a végén még ízesítheted felkarikázott erős paprikával
Így készítsd el!
A megtisztított apró halat a zöldpaprikával, a felnegyedelt paradicsommal és a halászlé kockával enyhén sós vízben (ami éppen ellepi) fél óráig lassan forralva főzzük. Majd leszűrjük és a levében kb. további 30 percet pároljuk a felaprított vöröshagymát. Amikor már pépes, átpasszírozzuk, visszatesszük a hallébe és felöntjük 1 liter vízzel. Felforraljuk, hozzáadjuk a pontyszeleteket, pirospaprikával ízesítjük, ízlés szerint sózzuk és lassú tűzön 10-15 percig főzzük.