logo

Finom sós falatok

logo
Finom sós falatok

Amikor vendégeket vársz a fő fogásokon felül nem árt némi egyéb harapnivalóval is készülni.
 
Lehet ez édes és sós is, a lényegük, hogy az étkezés kezdetéig legyen miből falatozniuk a vendégeidnek, illetve azt követően is.
 

Hoztam Neked ma pár tippet a sós változatokra:

1. Sajtos-sós rudacskák

Hozzávalók:
– 35 dkg liszt
– 25 dkg margarin
– 2 db tojás
– 2 evőkanál tejföl
– 1 evőkanál só
– reszelt sajt

Így készítheted el!
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk az egyik tojást, 2 evőkanál tejfölt, sót és 5 dkg reszelt sajtot, majd ezt az egészet alaposan összegyúrjuk. 1 órára hűtőbe tesszük, majd kb. 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és kis rudacskákat vágunk ki belőle. A másik tojást felverjük és ezzel megkenjük a rudacskák tetejét, megszórjuk reszelt sajttal őket és előmelegített sütőben készre sütjük.

 
2. Egyszerű pizzás csiga

Hozzávalók:
–  50 dkg liszt
– 2 dl tej
– 2,5 dkg élesztő
– 1,5 dl olaj
– 30 dkg sajt
– 1 fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– paradicsomszósz
– oregánó, vegeta, só, bors
– cukor
– tojás kenéshez

Így készítheted el!
A vörös- és fokhagymát apróra feldaraboljuk, majd kevés olajon megdinszteljük, ráöntjük a paradicsomszószt, fűszerezzük ízlés szerinti mennyiséggel és összeforraljuk. Az élesztőt felfuttatjuk langyos, cukros tejjel összedolgozzuk a sóval, olajjal és a liszttel. Kinyújtjuk és megkenjük az elkészített pizzaszósszal, megszórjuk reszelt sajttal és feltekerjük. Nagyjából kétujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Megkenjük a tetejét a felvert tojással és betoljuk a sütőbe és készre sütjük ( a sütőt nem melegítjük be előre).

 

3. Finom perecek

Hozzávalók:
– 50 dkg liszt
– 50 dkg liszt
– 3 dl tej
– 1 evőkanál cukor (természetes édesítőszer is lehet)
– 2 dkg élesztő
– 4 evőkanál szezámmag
– 2 db tojás
– bazsalikom
– petrezselyemzöld

Így készítheted el!
A tejet egy edényben felmelegítjük, majd felolvasztjuk benne a vajat. Egy tálban összekeverjük a lisztet, az aprított zöld fűszereket, a szezámmagot, sót és a cukrot. Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a vajas tejhez a tojással együtt. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, majd lefedjük és langyos helyen állni hagyjuk. Ha duplájára dagadt, vékony rudakat készítünk belőle, majd perecekké formáljuk őket. Forrásban lévő vízbe tesszük őket, és amikor felszállnak a víz tetejére szűrőkanállal kiszedjük őket, és vajjal kikent tepsibe tesszük őket, megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal és előmelegített forró sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük a pereceket.

A családi vagy baráti összejöveteleidhez még több elengedhetetlen információt, tippet, receptet e-mailben küldjük el Neked.
Add meg a neved és e-mail címed és kattints a “Kérem az ingyenes anyagot” gombra.

Név*
Email*

Egy hozzászólás “Finom sós falatok”

  1. Alíz szerint:

    Hétvégén pont vendégeket várok. Köszönöm a tippeket a pizzás csigát mindenki csípi nálunk még a gyerekek is, el fogom készíteni :D

logo
logo
Adatvédelmi nyilatkozat | Kapcsolat