Felületesen ismerik

felületesen ismerik

Gyomnövényből levélcsipsz...

Nagy Annamária A selyemkórót gyakorlatilag mindenki ismeri, legalább látásból vagy a vele való küzdelem miatt. A legtöbben mégis valószínűleg csak felületesen ismerik, és éppen ezért csak a gyomot látják benne, pedig a tányérunkra is kerülhet, mint különleges ínyencség. Régóta szívesen fogyasztják, dédelgetve óvják, aggódnak a fennmaradásáért, és kíméletesen gyűjtik, hogy maradjon elegendő azoknak az élőlényeknek, akik számára nagyon fontos élelemforrás ez a növény.

A selyemkórófélék nektárja a pompás királylepkének egyedüli táplálékforrása, akik veszélyeztetett helyzetbe kerültek a gyom- és rovarirtó szerek túlzott alkalmazása felületesen ismerik megfogyatkozott az élőhelyek miatt. Tehát vannak, akik csak a pillangók támogatása végett ültetik, de akadnak olyanok is, akik táplálékforrással is szeretnék ellátni magukat.

Our DNA origins - Manolis Dermitzakis - TEDxAthens

Rákosi Mátyás honosította meg nálunk selyemgyártási céllal, de arra pont nem vált be Fotó: wikipedia Gyomláljunk a vacsorához Rajtunk múlik, hogy egy növényt gyomnak tekintünk vagy élelemnek. Az ember ítélete alapján lesz egy növény gyom.

Csupán azért, mert olyan helyre keveredett, ahol nem kívánatos a jelenléte. Viszont ha már mindenképpen az utunkban van, gyomláljunk egy- két marékkal a hajtásokból, esetleg gyűjtsünk néhány zsenge termést egy nem mindennapi fogáshoz. Ha képesek vagyunk változtatni a szemléletmódunkon, akár királyoknak is érezhetjük felületesen ismerik, hogy megkóstolhatjuk ezt a rendhagyó alapanyagot. Mivel majd minden része fogyasztható, ezért már csak az időzítésre kell odafigyelni, illetve hogy szabadjára engedjük a fantáziánkat.

Zsenge hajtások: a növények felső kb. Május közepe táján már gyűjthető, keressük a zsengébb szárakat. Felhasználásuk a spárgához hasonlóan történik. A hajtásokról lecsupaszítjuk a nagyobb leveleket, csak a csúcsán hagyunk meg néhány zsengét, kb.

Alaposan megmossuk, majd sós vizet forralunk, és amikor már bugyog, beledobjuk a szárakat. Egy szedőkanalat vagy csipeszt készítsünk a kezünk ügyébe, hogy perccel később hamarjában ki tudjuk őket horgászni. Miután jól lecsepegtettük, egy leheletnyi kókuszolajat olvasztunk egy serpenyőben, és átpirítjuk, ahogyan a spárgákat szokás.

Egy régi történet: a muszlim Voltaire keresése

Meglepően finom és tényleg emlékeztet a spárgára. Levelek: a hajtásokról leválasztott nagyobb leveleket párolhatjuk egészben, vagy szeletekre vágva. A levelek párolt zöldség kavalkádba, pürésítve sós piték, torták töltelékébe kerülhetnek, vagy gazdagíthatják és színesíthetik a gyúrt tésztákat.

Bár gyomként tartjuk számon, jó méglegelő Fotó: wikipedia Levélcsipsz: az előfőzött, majd leitatott leveleket kókuszolajban ropogósra felületesen ismerik.

Ne sajnáljunk tőlük a zsiradékot a tökéletes eredmény érdekében. Selyemkórós tészta: felületesen ismerik adag besamelmártással elkeverjük az előkezelt, finomra vágott, megpárolt leveleket. Ízlés szerint botmixerrel egyneműbbé tesszük az állagát, fokhagymával ízesítjük. Előmelegített sütőben átforrósítjuk. Bimbók: gyakorlatilag az érés bármely szakaszában gyűjthetünk néhány bimbót, vagy bimbócsokrot, attól függően, hogy mit szeretnénk készíteni belőlük. A virágrügyeket a biztonság kedvéért mártsuk forró vízbe 1 percre.

Virágok: egyenként levághatók, mint a metélőhagymáé, de erős illata miatt felületesen ismerik mértéktartóan alkalmas salátába, és dekorációs elemnek. Szirupba, ecetbe vagy alkoholba is áztatható. Serpenyőben kevés zsiradékon átforgatva, esetleg kissé fellazítva olyasféle, mint az olvadó sajt. Társítható más zöldségekkel, vagy összekeverhető a töltelék hozzávalóival. Ezek párolhatók, panírozhatók, tölthetők, fermentálhatók, savanyíthatók, tehetjük ragukba, pörköltbe, bizonyos esetekben helyettesíthetjük vele az okrát.

flörtöl italiano

Az egész országban megtalálható, ha nem terjedne gyorsan, még dísznövénynek is alkalmas lenne Fotó: wikipedia Rántott selyemfűtermés: a megmosott terméseket forrásban levő, sós vízbe dobjuk, elzárjuk a hőforrást, majd percig hőkezeljük.

Miután leszűrjük, száradni és hűlni hagyjuk egy ideig, majd kedvünk szerint panírozzuk, ehhez először tojásba, íróba, joghurtba vagy vegán tojáshelyettesítő felületesen ismerik mártjuk, aztán morzsába forgatjuk és forró olajban pillanatok alatt felületesen ismerik sütjük.

A felületesen ismerik mártásunkkal tálaljuk.

loriot menyasszonyok

Néhány perces forró, sós felületesen ismerik történő hőkezelés után a fent említett részei biztonságosan fogyaszthatók, mivel a tejnedvben található hatóanyagok hő hatására megsemmisülnek. Mivel a testünk számára még ismeretlen élelemről van szó, első alkalommal feltétlenül szükséges némi elővigyázatosság.

online társkereső számomra

Bármely részéből csak kisebb, kóstoló mennyiségben fogyasszunk, és figyeljük meg, hogy tapasztalható- e valamilyen kellemetlen reakció, és később sem érdemes túlzásokba esni. Szennyezett helyeken semmilyen ennivalót, tehát a selyemfű részeit sem szabad gyűjteni felületesen ismerik óvatossággal kell kezelni a mezőgazdasági területeket is, ahol felmerülhet a növényvédőszeres permetezés eshetősége.

Különleges hozzávalókért nem kell idegen kontinenseket bejárni, nem csak külföldön bukkanhatunk rájuk. Meglepően új alapanyagokra, új ízekre lelhetünk közvetlen közelünkben, akár a saját kertünkben is.

Olvassa el is