Egyetlen olpe. A Szépművészeti Múzeum közleményei 7. (Budapest, ) | Könyvtár | Hungaricana

egyetlen olpe

A Benrath-vonal a maken-machen izoglossza határát jelöli a kontinentális nyugati-germán nyelvjáráskontinuumon belül. A határ nyugat-keleti irányban halad és a belgiumi Eupennél kezdődik.

egyetlen olpe iráni társkereső

Németországban Aachent és Benrathot ma Düsseldorf része érinti és egyetlen olpe a Rajnán. OlpeKasselNordhausenAschersleben és Dessau-Roßlau keresztezésével áthalad az Elba folyónmajd Egyetlen olpe és Frankfurt an der Oder irányában találkozik a lengyel nyelvterülettel. A Benrath-vonal nagy általánosságban a felnémet és alnémet nyelvjárások határa, de csak részben egyértelmű nyelvjáráshatár.

egyetlen olpe egységes horoszkóp rák nő

A vonaltól északkeletre tehát "fölötte" a reformáció óta a többségében evangélikus lakosság a Luther - Bibliát használta nemcsak a templomban, hanem otthon és az iskolában is. Mivel gyakran ez volt az egyetlen könyv a háztartásban, ebből tanultak írni és olvasni.

egyetlen olpe lányok találkozó marseille

A Bibliát Luther pedig felnémetre fordította, s ez északon gyakorlatilag idegen nyelv volt, ezért a Benrath-vonal északi oldalán nem alakulhattak ki felnémet nyelvjárások. A Benrath-vonal nem jelöli azonban az ófelnémet hangeltolódás határát, mert az Uerdinger-vonal ettől északabbra húzódik, amely az ik-ich izoglosszákat választja el.

egyetlen olpe agence meeting lausanne

Olvassa el is