logo

Bográcsos lecsók

logo
Bográcsos lecsók

Hétvégén a szüleimnél voltunk vidéken, ahol édesapám bográcsban készített a fogadásunkra egy kisebb mennyiségű lecsót :). Nálunk mindenki nagyon szereti, de ha mondhatom ezt, szerintem nincs olyan magyar család és ember, aki ne szeretné, vagy legalábbis nagyon kevesen.

Nálunk  hagyományos módon volt elkészítve, ami persze nagyon finom, és számodra lehet nem is ez a hagyományos, ezért ennek a receptjét is megosztom veled :)

Plusz én az újítások híve vagyok, ezért kicsit kutakodtam, és a közismert mellett találtam néhány nagyon jó változatot is, amelyek bármilyen összejövetelen megállják a helyüket bográcsban elkészítve.

 

1. Sajtos-gombás lecsó

Hozzávalók:

– 25 dkg gomba

– 10 dkg füstölt sajt

– 80 dkg zöldpaprika

– 5 db paradicsom

– 2 nagyobb fej vöröshagyma

– 10 dkg füstölt szalonna

– 2 gerezd fokhagyma

– 1 csokor petrezselyemzöldje

– ízlés szerint só, bors, pirospaprika

 

Így készítheted el!

Az apróra vágott füstölt szalonnát kisütjük és az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a feldarabolt gombát és tovább pároljuk, amíg a gomba levet ereszt, majd megpirítjuk. Levesszük a tűzről ízlés szerint megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal és hozzá keverjük a feldarabolt zöldpaprikát is. Lefedjük és további 10 percet pároljuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és a petrezselyemzöldjét. Amikor a paradicsom már kissé üveges, hozzákeverjük a lereszelt füstölt sajtot, levesszük a tűzről és tálaljuk.

 

2. Lecsó brokkolisan

Hozzávalók:

– 50 dkg brokkoli

– 50 dkg zöldpaprika

– 20 dkg paradicsom

– 2 nagy fej vöröshagyma

– 10 dkg füstölt szalonna

– 15 dkg füstölt sajt

– 2 dl tejföl

– 1 dl vörösbor

– 2 szál zellerlevél

– ízlés szerint só, bors, pirospaprika

 

Így készítheted el!

A kis kockákra vágott füstölt szalonnát kisütjük a bográcsban és az így keletkező zsiradékban megfonnyasszuk a vöröshagymát és megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, paradicsomot, és a rózsáira szedett brokkolit. Sóval, borssal és felaprított zellerlevéllel ízesítjük. Hozzáöntjük a vörösbort és puhára pároljuk. Az összedarabolt sajtot összekeverjük tejföllel és hozzáadjuk a lecsóhoz, még addig hagyjuk főni, amíg a sajt kicsit megolvad.

 

3. Apukám lecsója

Hozzávalók:

– 40 dkg kolbász

– 30 dkg tarhonya

– 15 dkg füstölt szalonna

– 1 fej vöröshagyma

– 1 kg zöldpaprika

– 1 kg paradicsom

– 1 evőkanál pirospaprika

– ízlés szerint só és esetleg csípőspaprika-krém

 

Így készítheted el!

Az apróra vágott füstölt szalonnát a bográcsban kisütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a felkarikázott kolbászt, és mindezt addig sütjük amíg a hagyma üveges lesz. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot, megszórjuk egy kis pirospaprikával és sóval és az egészet jól átforgatjuk. Lassú tűzön főzzük. Amikor már jó szaftos hozzáadjuk a külön megpirított tarhonyát és további 10-15 percet forraljuk, közben párszor megkeverjük. A tűzről levéve 5-6 percet hagyjuk pihenni, majd tálalhatjuk. Ha szeretjük az erőset, csípőspaprika-krémmel ízesíthetjük.

 

Jó étvágyat hozzá, bármelyiket is választod :)

Hozzászólások lezárva.

logo
logo
Adatvédelmi nyilatkozat | Kapcsolat